Обратно към ЦРЧР

Национална церемония за връчване на Европейската награда за иновативно обучение, 20.10.2022 г., Пловдив

окт. 22, 2022

Европейската награда за иновативно обучение е инициатива на Европейската комисия в областта на училищното образование, която се провежда под егидата на българския комисар Мария Габриел от 2021 г. насам.

Четири учебни заведения – ОДЗ 12 “Радост”, гр. Бургас, ОУ “Христо Смирненски”, гр. Хасково, ПГ “Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Видин и ПГ по химични технологии и биотехнологии “Мария Кюри” от Разград получиха в Пловдив тазгодишната Европейска награда за иновативно обучение. Събитието бе организирано на 20.10.2022г. в град Пловдив от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), а гости на форума, на който наградените представиха добрите си практики, бяха зам.-областният управител на Пловдив Даниела Николова и началникът на РУО – Пловдив Антоанета Пакова. “ Такива награди са прекрасен повод да се покаже значимостта на учителската професия”, каза в приветствието си г-жа Николова.

Изпълнителният директор на ЦРЧР Михаил Балабанов съобщи, че общо 33-и учебни заведения са били селектирани, като четири от тях са наградени. “На европейско ниво са отличени 98 проекта от 29 страни. Другата седмица в Брюксел всички те ще бъдат отличени на официална церемония”, допълни Балабанов.
“Четене без граници” е проектът на ОУ “Христо Смирненски”, който е отличен тази година. Той е с продължителност 24 месеца и в него са включени ученици от 6 до 14 години. От училището разказаха, че с преподаватели от 9 европейски държави са обединили своите усилия, за да мотивират учениците да четат. Проектът включва не само учители, ученици, но и родители.

Професионална гимназия “Проф. Д-р Асен Златаров” от Видин е отличена заради проекта им, който търси и намира връзките между отделните предмети. Заедно с колеги от седем държави преподаватели от гимназията са изработили методология, която да помага на учителите да обясняват по достъпен начин научните понятия. Документът е качен на сайта GoScience. Мариета Георгиева, директор на училището, каза, че проблемът с четенето с разбиране не е само български и затова целта на международния екип е била с различни методи да се преодолява този дефицит.

В ПГ по химични технологии и биотехнологии “Мария Кюри”, Разград, практикуват изнесено обучение във фирми, което дисциплинира учениците и ги прави по-отговорни. По проект на „Еразъм+“ децата са се убедили в Италия защо е важно да се учат чужди езици. Гимназията е застъпила обучение, при което една тема (водата, въздухът) се разглежда едновременно по различни учебни предмети – биология, химия, физика.

Националният експертен екип по ПОО бе представен от г-жа Пенка Николова и г-н Андреан Лазаров, които представиха дейностите на екипа,  възможностите за осигуряване на по-устойчиво въздействие на проектите, финансирани от програма „Еразъм+“, както и условията за организираният от ЦРЧР и Националния екип по ПОО конкурс за ученици „ЗЕЛЕНИ И ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ В КЛАСНАТА СТАЯ“ (GREEN and DIGEDU).