Обратно към ЦРЧР

„УЧИЛИЩЕ ЗА АВИАЦИЯ“ СЕ ЗАВРЪЩА НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ

мар. 1, 2023

През м.февруари 2023г. Летище София възражда своята инициатива „Училище за авиация“, в която ученици от основни и средни училища могат да участват в образователната програма на летището.

Началото на инициативата „Училище за авиация“ е поставено през 2017 г., но поради пандемията се наложи прекъсване за почти 2 години.

На първото издание на инициативата за 2023г., организирано съвместно с Държавния авиационен оператор (ДАО), гости на летището бяха единадесетокласници от 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, София. Лектори на първото издание бяха г-н Ростислав Бъчваров, който е с близо 50-годишен стаж на летището и капитан Йордан Колевот ДАО. Г-н Ростислав Бъчваров разказа на учениците за летището и описа различните му дейности, а капитан Колев представи основите на аеродинамиката и редица интересни случаи от пилотската си практика.

Учениците посетиха хангар за ремонт на самолети, където получаха информация как се управлява самолет и какви са дейностите на авиомеханиците. В края на интерактивния урок всички присъстващи ученици получиха дипломи за успешно завършване на февруарското издание на „Училище за авиация“.

„Възраждаме добра инициатива като част от програмата ни за екологично и социално управление. Съзнаваме ролята ни на партньор на общността около летището, обсъждаме и по-голяма образователна инициатива в сътрудничество със средни училища и университети. Каним всички училища в София и региона да участват в „Училище за авиация“ – това е запомнящ се формат за представяне на учебно съдържание“, каза при откриването на инициативата комуникационният директор на летище София г-н Росен Бъчваров.“

„Училището по авиация“  ще организира ежемесечни срещи с ученици, които проявяват интерес към темите,  включени в инициативата.

Източник на информацията: https://sofia-airport.eu/bg/novini/saobshtenia-za-medii/

Национален експертен екип по ПОО към ЦРЧР